Rzadko alergie pokarmowe mogą prowadzić do nagłych wypadków medycznych, takich jak wstrząs anafilaktyczny, niedociśnienie (niskie ciśnienie krwi) i utrata przytomności. Alergenem związanym z tego typu reakcją jest orzeszek ziemny, chociaż produkty lateksowe mogą wywoływać podobne reakcje. Początkowo leczenie wykonuje się przy użyciu epinefryny (adrenaliny), często noszonej przez znanych pacjentów w postaci epi-pena lub podwielokrotki.

Catering na urodziny dla nastolatków

Szacuje się, że w 1981 r. Richard Doll i Richard Peto przeprowadzili analizę epidemiologiczną choroby nowotworowej u ludzi, stosując dietę ludzką, która mogła spowodować około 35 % zachorowań na raka. Rak ten może być spowodowany czynnikami rakotwórczymi, które są obecne w żywności w sposób naturalny lub jako zanieczyszczenia.  Z zanieczyszczeń wolny jest catering dietetyczny.

Żywność skażona grzybami może zawierać mikotoksyny, takie jak aflatoksyny, które mogą znajdować się w skażonej kukurydzy i orzeszkach ziemnych. Do innych czynników rakotwórczych zidentyfikowanych w żywności zalicza się heterocykliczne aminy wytwarzane w mięsie podczas gotowania w wysokiej temperaturze, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w mięsie wieprzowym i rybach wędzonych oraz nitrozoaminy wytwarzane z azotynów stosowanych jako konserwanty żywności w mięsie peklowanym, takim jak boczek.

Substancje rakotwórcze, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi, można również znaleźć w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza w owocach i warzywach. Przeciwutleniacze to ważne grupy związków, które mogą pomóc w usuwaniu potencjalnie szkodliwych substancji chemicznych.

Często jednak trudno jest zidentyfikować konkretne składniki diety, które zwiększają lub zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, ponieważ wiele produktów spożywczych, takich jak stek wołowy i brokuły, zawiera niewielkie stężenie zarówno czynników rakotwórczych, jak i antykorocynogennych. Istnieje wiele międzynarodowych certyfikatów w dziedzinie gotowania, takich jak Monde Selection、A.A.Certification、

Catering dietetyczny coraz bardziej popularny

Catering na urodziny dla dorosłych

Wiele kultur ma pewne preferencje żywieniowe, a niektóre tabu żywieniowe. Wybory żywieniowe mogą również definiować kultury i odgrywać rolę w religii. Na przykład, tylko koszerne pokarmy są dozwolone przez judaizm, halal pokarmy przez islam, a w hinduizm wołowiny jest ograniczona.89] Ponadto wybory żywieniowe w różnych krajach lub regionach mają różne cechy charakterystyczne. Jest to w dużym stopniu związane z kuchnią kultury.

Nawyki żywieniowe odgrywają znaczącą rolę w zdrowiu i śmiertelności wszystkich ludzi. Brak równowagi między zużytymi paliwami a zużytą energią powoduje głód lub nadmierne zapasy tkanki tłuszczowej, tzw. tkanki tłuszczowej. Złe spożycie różnych witamin i składników mineralnych może prowadzić do chorób, które mogą mieć dalekosiężne skutki dla zdrowia.

Na przykład 30% ludności świata cierpi na niedobór jodu lub jest zagrożona jego rozwojem. Szacuje się, że co najmniej 3 miliony dzieci jest niewidomych z powodu niedoboru witaminy A. Niedobór witaminy C prowadzi do szkorbutu. Wapń, witamina D i fosfor są ze sobą powiązane; spożycie każdego z nich może wpływać na wchłanianie pozostałych. Kwasiorkor i marazm są zaburzeniami w dzieciństwie spowodowanymi brakiem białka w diecie.